Magamról

 

Magánemberként tanulmányaimat a Miskolci Egyetemen végeztem Gépészmérnökként, gépgyártás-technológus szakirányon. Emellett 12 éve cégvezetőként tevékenykedem.

A búvárkodást több mint 10 éve kezdtem el, mint mindenki más az alapoktól, és mára  Oktatói,  Technikai ill. Full Cave végzettségekkel rendelkezem.

A búvárkodás számomra egy életérzést, egy szerelmet jelent, így minden szabadidőm ezzel töltöm, ami az életem mindennapjait színessé teszi. Már a kezdetekkor is tudtam,  ez egy nagy szerelem lesz, amit az is bizonyít, hogy máig nem telt el olyan napszak, olyan hét az életemben amikor a búvárkodás szerepet nem játszott volna. Merültem különféle tavakban, tengerekben és barlangokban.

A búvársport során egy idő után mindenki elmegy valamilyen irányzat felé, ami még inkább késztetést, vágyat éreztet iránta. Van aki a csodaszép tengerek élővilága felé, van aki ezt fokozza és mélyebbre kívánkozik, megfelelő technikák birtokosaként. Olyan is akad, aki  a víz alatti barlangok világában találja otthon magát. Eleinte csak betekintget majd komolyabban kezdi érdekelni a sejtelmes, sokak elől örökre rejtve maradt világ. Aztán egy nap arra ébred, hogy újabb és újabb kihívásokkal állítja szembe önmagát, elkezdi kutatni az ismeretlent. Én ezt az utat választottam, tűztem ki magam elé. Ugyanezzel az elhivatottsággal merülök és oktatok mindenféle vízközegben.

Mindezeket  a csodás élményeket, tudást szeretném oktatóként átadni nektek, nagy szeretettel különböző szinteken.

Amire büszke vagyok, hogy tagként közéjük tartozok:

  • Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület
  • Barlangi Mentők Eszak-magyarországi Egyesülete

Miért választottam az IANTD oktatási rendszert:

Az egyik legismertebb és jelentős múlttal rendelkező Technikai beállítottságú rendszer.

Oktatóinak képzettségben, elméleti és gyakorlati tudásban jóval többel kell rendelkezniük mint a rekreációs búvároktatóknak. Így nagyobb biztonsággal és nagyobb szaktudással oktatnak,  adják át tudásukat a tanulóknak. Az IANTD filozófiája kimondja, hogy nem feltétlenül tart igényt rekreációs oktatókra, azaz csak olyan embereket vár oktatói tanfolyamaira, akik legalább minimális technikai búvár végzettséggel rendelkeznek. Tudnak különböző gázokkal egyszerre merülni és gyakorlattal rendelkeznek a technikai, barlangi merülések terén. Feltehetőleg ezáltal sose lesz a világ legelterjedtebb rendszerei között, de mindig ott lesz a legelismertebbek listáján. Ebben a rendszerben nem az a cél, hogy minél több búvár végezzen, hanem az, hogy a választott szintnek megfelelően képzett búvárokká váljanak IANTD búvárként.  Méltán büszkék lehessenek végzettségükre és a megszerzett tudásukra a világ bármely pontján.

Vass Róbert IANTD Instructor