IANTD

 

iantdll2

Az elmúlt években egyre több búvárszervezet jelent meg Magyarországon. Ezek közé tartozik az IANTD is, amely azonban elég különös helyet foglal el a búvárkodásban szerte a világon.

A szervezetet technikai, barlangi-, ipari- és katonai búvárok hozták létre a 80-as évek elején. Az alapítók között ismerős neveket találhatunk, mint pl. Dick Rutkowsky (NOAA kutatásvezető), Tom Mount (a jelenlegi elnök, NACD alapító tag) Jarod Jablonsky (a mai GUE alapítója), Kevin Gurr ( a Britannic expedició vezető búvára, az angliai régió képviselője), J.P.Imbert (Comex ipari- és kutatásvezető búvár, a franciaországi régió vezetője), stb. Az egyes országok képviselői általában valamilyen területen komoly eredményt elért búvárok. (e sorok íróját a kevertgázos mélymerülések kapcsán keresték fel)

A szervezet eleinte csak a technikai búvárkodással foglalkozott, de elég hamar elkezdték a rekreációs búvárok képzésének kialakítását is egy új filozófia szerint, melynek lényege, hogy a technikai- és ipari búvárkodás eredményeit át kell ültetni a sportbúvárkodás keretei közé.

Ez a felfogás még ma is néha különösen hat, mivel nem sok köze van a jól bevált marketing stratégiákhoz, ahol elsősorban a felszerelés-eladás, utaztatás, oktatás hármasának bevételei adják meg a szervezet működésének mércéjét. A bevételek és a kiképzett búvárok száma nem az egyedüli mérce számunkra.

Hatékony viszont az oktatási rendszer és a minőség, ami azt jelenti, hogy megfelelő tananyagok állnak a hallgatók rendelkezésére az adott ország nyelvén. Minden tanfolyam következetesen követi az alapfilozófiát, és a tanfolyamok ebben a tekintetben jól egymásra épülnek. Mivel a tananyagok sok hasznos információt tartalmaznak, a tankönyveket nem kell a tanfolyamok elvégzése után a könyvespolc végére tennünk. A kezdő tankönyvet remekül használhatjuk a trimix tanfolyamon is.

Az IANTD alapfilozófiájához tartozik, hogy bizonyos korlátokat a biztonság és a minőség érdekében felold. Például egy kezdő tanfolyamot el lehet végezni zátrendszerű újralégzővel, éppúgy, mint duplapalackkal, vagy wing rendszerű kiegyensúlyozó térfogattal. Általában nem használunk sűrített levegőt ha van lehetőségünk más légzőgázra is. Az IANTD kezdettől fogva állítja, hogy nincs olyan merülés, ahol indokolt lenne sűrített levegőt használni. Bár ez az elv hazánkba közel 25 év késéssel érkezett, még mindig behozható a lemaradás. Ebből a filozófiából következik, hogy nincs külön Nitrox oktatói fokozat. Minden oktató egyben nitrox oktató is és szorgalmazzuk, hogy a kezdő tanfolyamok merüléseit is nitrox keverékkel végezzék a hallgatók a nagyobb biztonság érdekében. A kedvtelési búvárok számára is biztosítunk trimix tanfolyamokat, hiszen nincs okunk senkit arra kényszeríteni, hogy 35 méter mélyre levegővel, vagy nitrox-al merüljön, ha egyszer mindannyian tudjuk, hogy nem ez az ideális.

Az IANTD képzési lehetőségei rendkívül széleskörűek. A kedvtelési szintektől kezdve képzést nyújtunk a legkülönbözőbb barlangi és kevertgázos mélymerülésekre is egészen az oktatói szintekig.

Az oktatók képzése szintén fontos feladat számunkra, mivel az IANTD felfogása szerint a képzés minősége nem a rendszeren, hanem elsősorban az oktatón múlik. Nem állítom, hogy egyszerű elvégezni egy oktatói vagy akár egy technikai tanfolyamot, de a létszám növelése sem cél. Mivel megfelelő tananyagokkal rendelkezünk, van mit számon kérni és az eddigi tapasztalat az, hogy a többlettanulás és gyakorlás ellen még senki sem tiltakozott.

Az első magyarországi oktatók közül néhányan már elég komoly múlttal rendelkeztek a búvárkodás valamely területén. Így a magyarországi szervezet indulásakor főleg a tapasztalat számított és nem a „megtermelt” búvárok száma. /Ezek az oktatók pl. Kalinovits Sándor, Kovács György, Gyurka Zsolt stb/

Az elmúlt két év sok szempontból igazolta az alapfilozófiát, de egyben rá is világított néhány hibára és hiányosságra, amit folyamatosan javítunk.

Közös elhatározással tisztáztuk és véglegesítettük a barlangi búvárképzés kereteit, specifikusan az általunk merülhető barlangokra is.

Remélhetőleg a közeljövőben megjelenik a Technilai Búvár Enciklopédia, mely minden búvár számára hasznos és érdekes olvasmány, amellett, hogy a technikai tanfolyamok alap tankönyve.

Az IANTD magyarországi szervezete a 2004-es évtől kezdve aktívan támogatja a búvársport egészét. Ebben az évben az Apnea által szervezett verseny, a Molnár János Barlang kutatásának támogatása /Kalinovits Sándor által vezetett kutatás/ és az Egyiptomban tervezett kevertgázos mélymerülések állnak a középpontban.

Az IANTD Magyarországon más országokhoz hasonlóan elsősorban a búvárkodás területén kíván eredményesen működni, így alapvetően nem jelent konkurenciát más szervezetek számára. Az oktatás minőségének javítása érdekében több különböző megállapodás várható a közeljövőben más oktatási rendszerekkel, annak érdekében, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek az általunk készített tananyagok. Bár elsősorban nem „búvártermelő”, hanem búvárkodó szervezet vagyunk, mégis a közeljövőben számos kedvtelési szintű képzést kívánunk népszerűsíteni az alapfilozófiánk szellemében.

Bartók János
IANTD magyarországi képviselő